אמריטסר / Amritsar

אמריטסר, העיר הקדושה ביותר לסיקים, היא אחד מהמקומות העוצמתיים ביותר בהודו

רוב התרמילאים הישראלים מגיעים לאמריטסר כ"טיול יום" מדהרמסלה, שכולל נסיעה של חמש שעות לכיוון, וסימון וי מהיר על חלק מהמקומות שיש לעיר הזאת להציע. טעימה מתישה ולא מספקת, לדעתי.

בפוסט זה אנסה לספר לכם על העיר ולשכנע אתכם להגיע אלי ללילה או שניים, אולי אפילו לנחות בה ולהתחיל בה את הטיול!

אמריטסר היא עיר הודית גדולה וצפופה.
מלבד מיליוני הודים המתהלכים ברחובות, לאמריטסר נקודת משיכה עיקרית אחת – מקדש הזהב, הלא הוא המקום הקדוש ביותר לסיקים (Sikhs).

סיקיזם היא דת מונותיאיסטית אשר צמחה בהודו, ומשלבת אלמנטים הינדואיסטים ומוסלמים. את המאמינים הסיקים תזהו בקלות – יש להם זקן ארוך, שיערם הארוך אסוף בטורבן, והם נושאים חרב/סכין/שניהם. כנראה שכך דמיינתם הודים.

מקדש הזהב באמריטסר

מתחם מהמם ביופיו, והאווירה השוררת בו מיוחדת מאוד. לא צריך להיות מאמין סיקי כדי להרגיש את הקדושה השוכנת במקום – מספיק לחוש ביראה של עולי הרגל הפוקדים את המקום. המקדש עצמו מצופה בזהב ושוכן במרכז בריכה ריבועית. גשר בודד מוביל ממתחם השיש הלבן המקיף את המקדש אל המקדש עצמו.

בתוך המקדש מתפללים הסיקים לספר הקדוש שלהם. הספר מגיע בתהלוכה לפנות בוקר, ועוזב בתהלוכה לפנות ערב. בין לבין, יושבים נגנים מסביב לספר -מנגנים ושרים את תוכנו. המוזיקה מושמעת במתחם המקדש, כאשר מסכים גדולים מקרינים את המלים במתחם השיש המקיף את המקדש. יכול להיות שזהו הקריוקי הגדול בעולם.

למטיילים בתקציב נמוך, הנדיבות של הסיקים יכולה לספק הכל – שאטלים יקחו אתכם חינם מ ולשדה התעופה ותחנת הרכבת, תוכלו לישון בחינם במגורי המקדש, וגולת הכותרת – תוכלו לאכול בחינם בחדר האוכל המדהים של המקדש.

החלק הזה מומלץ לכולם, ללא קשר לעובדה שהוא חינם. לא תאמינו איזה מפעל עצום זה ואיך הוא מתקתק. מאות מתנדבים מפעילים בכל רגע את חדר האוכל – מחלקים כלים, שוטפים את אולמות האוכל, מסדרים את האנשים בשורות על הרצפה, מחלקים אוכל (טעים!), אוספים את הכלים מחוץ לאולם האוכל, זורקים את הלכלוך לפח, שוטפים כלים, מייבשים, קולפים ירקות, חותכים ירקות ומבשלים.

טקס מעבר הגבול

האטרקציה השניה הידועה באמריטסר היא טקס החלפת המשמרות במעבר הגבול עם פקיסטן. הטקס מתרחש כל יום אחה""צ, ואת כרטיסי הנסיעה אפשר לקנות מהמון אנשים שמוכרים ברחוב, בדוכנים או בסוכנויות. אתם כבר תראו את זה, ותמיד אפשר לקנות לאותו היום.

הטקס גרוטסקי ומשעשע. ההודים יושבים בטריבונות מסבב לשער הגבול, כאשר מעברו השני, כאילו יש שם מראה, יושבים הפקיסטנים. לפני הטקס משמיעים מהרמקולים מוזיקה בוליוודית, וכל הנשים רוקדות ברחבה בבגדים צבעוניים מהממים.

בתור תיירים זרים, תוכלו להיכנס לתור נפרד ולמושבים בצד השמורים לזרים. אל תשכחו להביא דרכון. הטקס עצמו כולל חיילים החבושים בכרבולות מוזרות, צועדים מוזר ובועטים באוויר. כל זאת בזמן שרס""ר הטקס (אפילו יש לו שפם) יצעק עליכם שוב ושוב לשבת ולא לעמוד.

גן Jallianwala Bagh

ב-1919 התכנסו בגן זה עולי רגל סיקים, אשר כנראה לא היו מודעים לעוצר הלילה הצבאי שהוטל באותה תקופה על העיר ע""י הבריטים. החיילים הבריטים נכנסו לגן, וטבחו ברוב שוכני הגן, כאשר הם יורים במשך 10 דקות ומתמקדים ביציאות המעטות מהגן. ההערכות הן שיותר מ-1000 הודים נהרגו בטבח.

כיום הגן הוא גן זכרון. ניתן לראות בכל מקום את חורי הקליעים, ומדי פעם ישנה תצוגה קולית הממחישה את הטבח.

השווקים של אמריטסר

השוק של אמריטסר הוא שוק ססגוני ומקומי לחלוטין. מומלץ לשוטט בו ולהנות מהאווירה.

אוכל באמריטסר

אמריטסר נמצאת במדינת פנג'אב. האוכל הפנג'אבי הוא המקור לאוכל הצפון הודי כולו, ואמריטסר היא מעצמה קולינרית. דהאבות משובחות רבות פרושות בכל מקום, ובהן, בין השאר, ניתן לאכול את המומחיות המקומית – קולצ'ה, מעין פיתה בטאבון עם תוספות מעל. בנוסף, מומלץ לשתות לאסי (משקה יוגורט). הוא טוב במיוחד באמריטסר.

שימו לב שהסיקים הם צמחונים, ולכן לא תמצאו בשר באזור שמסביב למקדש הזהב. למתעניינים, בקרבת המקדש נמצא סניף מקדונלדס הצמחוני היחידי בעולם.

מזג אוויר באמריטסר

חשוב לציין שאמריטסר מישורית. מזג האוויר אופטימלי בעיר דווקא בעונה של הדרום, למרות מיקומה הצפוני. מאוקטובר ועד מרץ יהיה פחות חם בעיר, אפריל-יוני יהיו לוהטים, וביולי-אוגוסט יהיה חם. כמובן שאפשר לבקר במשך כל חודשי השנה, ורבים מגיעים לאמריטסר בצמוד לביקור בדהרמסלה, כלומר, דווקא בחודשים בהם היא מאוד חמה או קצת גשומה.

שיתוף:

פוסטים נוספים

מהרשטרה

כולם מדברים על צפון הודו, על הצפון המישורי וגם על הדרום – אבל בדרך ביניהם מדלגים על חלק מאוד גדול מהודו – על המרכז שלה, ובו מדינת מהרשטרה.

מנזר קי בעמק ספיטי

עמק ספיטי

עמק ספיטי הוא אחד האזורים הכי מרוחקים בהימלאיה – מדבר גבוה ושלו שמאפשר הצצה לעולם הטיבטי

אגם רבלסאר

אני רוצה להמליץ לכם על מקום נהדר בצפון הודו, שישראלים כמעט לא מגיעים אליו, ולא ברור למה – אגם רבלסאר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

0
    0
    סל הקניות שלך
    הסל שלך ריקחזרה

    כל העדכונים על המזרח -
    עד אליכם!

    קבלו למייל טיפים, עדכונים והמלצות על טיול בהודו, נפאל ומיאנמר!