דרום עמק קטמנדו

דרום עמק קטמנדו הוא האזור פחות מתוייר של העמק, והאמת – אין לכך שום סיבה טובה. התיירות בדרום העמק מתחילה להתעורר בשנים האחרונות, ואני שמח לשתף אתכם במידע עדכני ונרחב על האזור, בעזרתו הכבירה של בן מורג, שחקר לעומק את האזור במשך חודשים.

מאת: בן מורג ותום לנדאו.
עודכן ב: 02.01.20

חלק מהקישורים בהמשך מובילים לקבוצת הפייסבוק נפאל למטיילים, ועליכם להיות חברים בה ע"מ להיכנס לקישורים.

קירטיפור
מצ'אנדרגירי דרומה
KRMEF
צ'אמפה דווי
דולו
White House
מקדש דקשינקלי
פהארפינג
בונגמאטי
קהוקנה
מושבת המצורעים של קהוקנה
אגם טאודהה
טרק צ'אמפה דווי
איך מסתובבים בעמק?


קירטיפור

קירטיפור (Kirtipur) היא אחת מארבע הערים הנוואריות העתיקות של עמק קטמנדו (ביחד עם קטמנדו, בקטפור ופאטאן). היא היחידה מבין הארבע בה אין תיירות מפותחת. נדמה שהעיר נעצרה בימי הביניים, וזה ניכר במקדשים וברחובות. אין תשתית תיירותית כלל מלבד מסעדה אחת. גם מכוניות וכבישים אין בכלל. המקדש המרכזי הוא מקדש באג בהאיראב.

מסעדה: View Point

מצ'אנדרגירי דרומה

צ'אנדרגירי, מקדש ונקודת נוף מעל עמק קטמנדו, היא נקודת ההתחלה לטיול לכיוון דרום דרך צ'יטלאנג ועד למרקהו.

צ'יטלאנג הוא כפר שקט עם כמה הומסטייז וחוות גבינות, ומרקהו הוא כפר שקט היושב על שפת אגם אינדרה המהמם.

ניתן ורצוי לטרק בין צ'אנדרגירי למרקהו.

בנוסף, כל האזור מדרום לקירטיפור מלא בנקודות עניין. ניתן גם לטרק שם באזור צ'אמפה דווי.

דרום-מזרח עמק קטמנדו

זהו אזור ראשוני עוד יותר מבחינת תיירות.

עלויות

אוכל: זול מאוד יחסית למקומות המתויירים בנפאל – ארוחה מלאה תסתכם בדרך כלל ב-250 רופי לאדם. בגלל שמדובר באזור לא מתוייר, אוכלים כמעט רק אוכל מקומי.

לינה: בגלל שזה אזור לא מתוייר, המלונות צריכים לגבות מחירים יחסית גבוהים כדי שהם יוכלו להתקיים גם ממעט תיירים. המשמעות – צריך להיערך לטווח של 2000 רופי ללילה לאדם בחדר זוגי, אך ניתן למצוא בפחות.

KRMEF

חוויית התנדבות מהממת שנמצאת במרחק 40 דקות מקטמנדו.

ארגון KRMEF נמצא בכפר Khahare.
זהו ארגון קהילתי שנבנה ע"י ועבור התושבים של דרום העמק כדי להביא חינוך איכותי (ואנתרופוסופי), שירותי רפואה, תעסוקה למעל 40 עובדות, בניה אקולוגית (לשירות נפגעי רעידת האדמה), חווה ביו-דינאמית, ספריה קהילתית, בית קפה (נווארי מעולה!), גסט-האוס, סדנת תכשיטים תפירה ויצירה, מרכז כנסים ועוד…

זאת חווייה מאוד מיוחדת, מתאימה לתקופות קצרות וגם לארוכות, תנאי מחיה מעולים ואנשים נפלאים אחד אחת – גם המערביים וגם הנפאלים.

חוץ מזה שזה מקום (מדהים!) להתנדב בו, אפשר גם להגיע להתארח ללילה-שניים בלי להתנדב (בתיאום מראש ועל בסיס מקום פנוי) – זו נקודה טובה להתחיל בה את הטיול בעמק ולשמוע המלצות פנים מול פנים על כל הדברים שיש לעשות באיזור ולתכנן את המשך הטיול.
אפשר גם להנות מסדנת תכשיטים או סדנת בישול אוכל נווארי, לצאת לסיור מודרך במושבת המצורעים הסמוכה או פשוט להתפנן מאוירת הכפר הרגועה.

צ'אמפה דווי

צ'אמפה דווי (Champa Devi) היא נקודת תצפית מדהימה מאחת הפסגות הגבוהות ביותר בעמק (2241 מ'). בערך שלוש שעות עליה מ-Khahare, ובערך שעתיים ירידה. למעלה יש גם גומפה (מקדשון), ויחד עם השקט של היער מרגישים את הקדושה בכל הגוף. משם אפשר לרדת חזרה מצד אחד של האוכף ל-Khahare, לרדת מהצד השני של האוכף ל-Dollu, או בכלל להמשיך בטרק-יום די ארוך (10 ק"מ בעליות וירידות, אבל ממש מעניין ויפהפה) לצ'אנדרגירי.

דולו

דולו (Dollu) הוא כפר טיבטי. מומואים טעימים לאללה, פסל עצום (עצום!) של בודהה, ומנזרים פזורים בכל המרחב (אפשר לנסות להכנס, לחלק מאפשרים ולחלק לא). מקום מעולה לשוחח עם טיבטים על התרבות, המנהגים ואורח החיים שלהם – הם ממש יחפשו וירצו לדבר, רק תהיו פתוחים לזה.

WHITE HOUSE

ווייט האוס היא נקודת תצפית המשקיפה על כל העמק, ואם באים מוקדם בבוקר אז גם על הרי ההימלאיה מצפון. עליה של כשעה (400 מטר) מ-KRMEF.
נקודת התצפית מתאימה מאוד לטיול יום קליל אם בא לכם ללכת, להרגיש שהגעתם למקום מגניב ופסגתי וגם לא להתאמץ יותר מדיי – הכל בחבילה אחת!

מקדש דקשינקלי

דקשינקאלי (Dakshinkali) הוא מקדש לכבוד האלה קאלי, הידועה כמגנה על העמק מדרום (דקשין=דרום). בכל שלישי ושבת מקריבים קורבנות לכבוד האלה (בעיקר עיזים ותרנגולות, לפעמים באפלו). המקום הלא מתוייר הכי קדוש בעמק.

פהארפינג

פהארפינג (Pharping) גם הוא כפר טיבטי (למעשה Dollu הוא כפר קטן יותר ש'נבלע' ע"י פרפינג). גם הוא מלא במנזרים ובמומואים, ומוקף בשדות אורז מהממים. דרומית-מזרחים לפרפינג תמצאו מאגר (Pharping Reservoir) שהוא גם נקודת תצפית יפה. אם יורדים ממנו קצת למטה (מזרחה) אז יש אחלה מקום לטבול (המים מאוד קרים).

בונגמאטי

בונגמאטי (Bungamati) הוא כפר עתיק שבמרכזו שכן מקדש יפהפה ומרשים מאוד שמשך אנשים מכל האזור – עד שנהרס ברעידת האדמה של 2015. כיום המקדש נמצא בבנייה מחדש, אבל הכפר נשאר מרתק גם בלעדיו: פעם, כשקטמנדו הייתה כולה אגם אחד גדול (כך לפי המיתוס), בונגמאטי הייתה העיר הנווארית הגדולה באיזור והתפתחה להיות עיר המפגש של אומנים מכל נפאל (אז "נפאל" הייתה בעצם מוגבלת לעמק קטמנדו). המסורת האומנותית השתמרה מאוד – בבונגמאטי מייצרים כיום הרבה מחפצי האומנות שמגיעים להמכר באיזורי התיירות: עבודות עץ, מתכת, ציורים וגילופים. ואל תפספסו את הפיצה הנווארית.

קהוקנה

קהוקנה (Khokhana) הוא כפר השוכן קצת מצפון לבונגמטי. בכפר ניתן לחזות בשיטה המסורתית העתיקה לייצור שמן חרדל – בלחיצה בין שני מוטות עץ עצומים.
בנוסף, יש בכפר סדנאות לעבודה בעץ ובמתכת.

מושבת המצורעים של קהוקהנה

ממש בסמוך לקהוקאנה, מהצד השני של הגשר, שוכנת מושבת המצורעים היחידה שנותרה בנפאל. שניה, לפני שאתם בורחים – אל תחששו, אין שם אף חולה במחלה. כל התושבים הם חולים בעבר (או בני משפחותיהם) שהיום רק נושאים על גופם את הפגיעות להן גרמה המחלה. מאוד מומלץ לעשות שם סיור עם Krishna Gurung, המייסד והמוביל של KRMEF, שנולד במושבה ועבד עם מצורעים רוב ימי חייו.

אגם טאודהה

אגם טאודהה (Taudaha Lake) הוא אגם קדוש עם דגי ענק ומקור משיכה רציני לתיירות מקומית. ממש קרוב ל-KRMEF (בערך 10 דקות הליכה).

טרק צ'אמפה דווי

אחרי שקראתם על כל המקומות האלו, ודאי תשמחו לגלות שניתן לעשות טרק של שלושה ימים בין כולם. חשוב לציין שזהו אינו טרק מסודר, ושבכל שלב בו עוברים בכביש קטמנדו-דקשינקלי ניתן לקחת אוטובוס לאן שרוצים.

איך מסתובבים בעמק?

אפשר להסתובב בעמק באוטובוס, במוניות, באופניים וגם ברגל.

0
    0
    סל הקניות שלך
    הסל שלך ריקחזרה

    כל העדכונים על המזרח -
    עד אליכם!

    קבלו למייל טיפים, עדכונים והמלצות על טיול בהודו, נפאל ומיאנמר!